S otvaranja Sarajevske žičare

U prisustvu velikog broja predstavnika kulturnog i političkog života i gostiju, u petak 6. travnja 2018., na dan grada, svečano je, nakon 26 godina, otvorena Sarajevska žičara.

Trenutak je bio neobično emotivan i vrlo dirljiv. Sarajlije su se ozarena lica tiskali nastojeći što prije ući u neku od lijepih šarenih kabina koje su tiho i brzo klizile.

Neobična ljubavna priča dovela je do ovog događaja, obnove žičare kao jednog od simbola Sarajeva, a ta je priča ljubav rođene Sarajke Maje i Dr. Edmonda Offermana, Direktora Saastal Bergbahnen AG.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah  Skaka posebno se zahvalio bračnom paru Offerman, donatorima obnove žičare. Kako je kazao, Trebevićka žičara je spomenik njihovoj ljubavi.

“Ovo je emotivan trenutak za mene. Otvaranjem Trebevićke žičare mi obnavljamo posljednji srušeni simbol Grada Sarajeva. Danas je veliki dan za Sarajevo, ne infrastrukturno, žičare se grade, ovdje pričamo o emociji. Ovdje zajednički radimo na izgradnji BiH, na pomirenju naroda. Tu smo da pokažemo da smo sposobni graditi i praviti. Hvala građanima Sarajeva koji su cijelo vrijeme bili podrška”, poručio je gradonačelnik Sarajeva.

Offerman se u obraćanju vratio u prošlost, u 2008. godinu, kada je obavio jedan telefonski poziv Anti Domazetu, koji je također bio zainteresiran za obnovu Trebevićke žičare.

“Moj moto u životu je – znate što imate, što želite i to možete dobiti. Nazvao sam ga to jutro, i deset godina nakon tog telefonskog poziva ovo je rezultat”, kazao je biznismen koji je uložio većinski dio sredstava u obnovu simbola Sarajeva.

Trebevićka žičara s radom je počela 1959. godine. Povezivala je Bistrik na 583 metra nadmorske visine sa Vidikovcem, smještenim na 1.160 metara na Trebeviću, a projektirali su je i sagradili Česi.

Na otvaranju su bili i predstavnici Dekoda – Branko Silta i Zoran Löw kao i Luka Renjić i Tomislav Petravić koji su pripremali naš ticketing sustav kojim će se žičara koristiti.